דבר המנהל

דבר המנהל

רשות המעברים היבשתיים (רמי״ם) הוקמה בסוף 2005 במשרד הביטחון, מתוך מאמץ לאומי לצמצם את כניסת גורמי הטרור הפלסטינים לעורף ישראל ולמנוע את טרור המתאבדים.

נקודת הייחוס להחלטה הייתה, כי האצה בבניית מכשול קו התפר, תחייב את מדינת ישראל להסדיר גם את המעברים הפנימיים, המהווים מרכז כובד במימוש מדיניות הממשלה בשטחים. אשר על  כן, תביא למענה אפקטיבי  במרקם החיים של ההתיישבות ביו"ש.

יודגש, כי העלייה בפיגועים במהלך האינתיפאדה השנייה, נבעה מזיהוי גורמי הטרור את המעברים כנקודת תורפה לאומית ודרך המלך לעורף ישראל .

כמענה לאתגרים אלה, הוחלט להקים מנהלת ייעודית שתקבל לידיה את ההקמה, האזרוח והניהול של המעברים היבשתיים. מטרת המהלך הייתה ליצור מיומנות מקצועית בכלל התחומים ,שתחליף בהדרגה את כוחות הביטחון (צה״ל ומג"ב), שהתקשו בפיתוח הידע בשל תחלופת סד״כ גבוהה.

השלכות אזרוח המעברים מצאה ביטוי ביציאת צה״ל מנקודות החיכוך והפנייתם למשימות אחרות. בנוסף לכך, הנוכחות האזרחית היטיבה עם מדיניות ישראל כלפי פנים (ביטחון) וכלפי חוץ (תקשורת בינלאומית).

ההתנתקות מרצועת עזה ומצפון השומרון האיצה את הקמת רמי״ם והתהליך צבר תאוצה בשנים הראשונות. אלפי תפיסות של אמל"ח, תחמושת ודו"ש הגבירו את הביטחון הלאומי של ישראל ברצ"ע וביו"ש ורמי"ם מיצבה את עצמה כגורם בעל סמכות.

שלבי ההקמה של מעברי רמי״ם התבססו על תהליך מדורג של אזרוח המעברים ביו״ש וברצ״ע , כשהרעיון בבסיסו הוא לאזרח גם את מעברי עוטף ירושלים.

עד שנת 2017 איזרחה רמי״ם 16 מעברים יבשתיים. המעברים שטרם אוזרחו הם מעברי צה״ל (5) ומעברי עוטף ירושלים (16) המופעלים ע״י כוחות מג״ב ומ״י.

התשתית הנורמטיבית של רמי"ם נשענת על החלטת ממשלה ב/ 43 (2005), המאפשרת למעברי רמי״ם יכולת לאבטחה ולבידוק (אדם, כבודה, רכב ומסחר) במעברים. בשנת 2009 הוכרזה רמי״ם כיחידת סמך במשרד הביטחון והוקנו לה סמכויות פנימיות בתוך משרד הביטחון.

מעברי רמי״ם פועלים ברובם 24/7 וברציפות תפקוד בשגרה ובחירום. יצוין כי חוזקם של המעברים תלוי במידה רבה בשת"פ במרחב קו התפר ביו"ש (פקמ"ז) והסחות לאורך גדר הביטחון ברצ"ע (פד"ם).

רמי"ם כפופה למנכ"ל משהב"ט וממשקי הפעולה שלה עם גופים מורכבים ורבים ובכללם: משרדי הממשלה והמל"ל, הפקמ"רים והמתפ"ש, משטרת ישראל והשב"כ המכס ויחידות הפיקוח. 

ב-7 באוקטובר 2023 בשעה  06:29 הותקפו יישובי הדרום והמחנות הצבאיים ע"י  החמאס ומלחמת "חרבות ברזל" החלה. גם מעברי רמי"ם ארז וכרם שלום היו במרחב הלחימה, כאשר מחבלי החמאס חדרו  פיזית למעבר ארז. המעבר ניזוק באורח קשה וחמשת העובדים ששהו במעבר ניצלו בסופו של יום.

בימי המלחמה הראשונים ובעיקר בימים אלה עוסקת רמי״ם בשינוי תפישת ההפעלה ובהתאמתה למציאות הביטחונית החדשה.

אל"ם (במיל') איתן יצחק

ראש רשות המעברים

משהב"ט​